De wet verplicht werkgevers niet voor niets om alle risico’s op de werkplek in kaart te brengen (Risico Inventarisatie & Evaluatie) en hier maatregelen tegen te nemen (Plan van Aanpak). Zowel werkgever, werknemers als bezoekers zijn gebaat bij een veilige werkomgeving.
Helaas is een ongeluk op het werk nooit voor 100% uit te sluiten. Iemand kan struikelen, zich verbranden, stoten, snijden, stikken, onwel worden…
Maar wat zijn dan de meest voorkomende ernstige ongelukken?
Uit 36 verschillende soorten ongevallen, is dit de top 5:
Vallen van hoogte 29%
Contact met bewegende delen van een machine 22%
Vallende objecten 13%
Aanrijdingen van een voetganger door een voertuig 4,4%
Beknelling tussen een machine en een ander object 4,2%
Bron: Arbo Online
Dus, ‘Vallen van hoogte’ en ‘Contact met bewegende delen van een machine’. Dé nummers 1 en 2 grootste boosdoeners wat betreft ongelukken op het werk.
Bij ‘vallen van hoogte’ moet je denken aan bijvoorbeeld het vallen van een trapje, voertuig, steiger of ladder. Hoe hoger de val, hoe groter de kans op ernstig letsel. Maar ook iemand die van 1,5 meter valt, kan ernstig letsel oplopen. Een veilige grens voor werken op hoogte is er dus niet.
Bij ‘contact met bewegende delen van een machine’ zijn er drie veel voorkomende oorzaken:
1. De bestuurder van de machine: hij/zij kan iemand over het hoofd hebben gezien door bijvoorbeeld slecht zicht of onoplettendheid;
2. De machine: bewegende onderdelen hebben geen goede fysieke bescherming;
3. Het slachtoffer: hij/zij let niet op of volgt de veiligheidsregels niet juist op.
De toverspreuk is: "verantwoord werken!"
Door verantwoord werken, verklein je de kans op ongelukken op de werkvloer. Als eerste: voldoe aan de wettelijke regelgeving. Zoals aan het begin van dit artikel genoemd is, moet je weten wat de grootste risico’s op je werkplek zijn, zodat hier maatregelen tegen genomen kunnen worden. Ook moeten er altijd voldoende Bedrijfshulpverleners aanwezig zijn en een Noodplan.
Als tweede: zorg dat werknemers over de juiste veiligheidskennis beschikken. In bepaalde branches doet men er verstandig aan om een VCA-certificaat te behalen. Op deze manier kun je aantonen dat je succesvol het examen hebt afgelegd met betrekking tot verantwoord werken.
Kijk eens binnen jouw bedrijf en ga na of er voldaan wordt aan de bovengenoemde eisen voor verantwoord werken. Zo niet, neem contact met ons op. We helpen je graag om samen je werkplek veiliger maken.
Comments