top of page

De rol van de BHV bij een NL-Alert


Je zit rustig te werken en opeens klinkt er een oorverdovend alarm op je mobiele telefoon. Het is een NL-Alert testbericht. 'Wat is dat en waar dient het voor?', zal je je misschien weleens afgevraagd hebben.


Een NL- Alert is het alarmmiddel van de overheid om je te informeren wanneer er een noodsituatie bij jou in de buurt is. Denk dan bijvoorbeeld aan een grote brand waarbij giftige stoffen vrijkomen, een terroristische aanslag of onverwachts noodweer. In ieder NL-Alert bericht staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je informatie en updates kunt vinden.


Als er een overheidsalarm binnenkomt is het de taak van de BHV-organisatie om de benodigde actie binnen het gebouw te coördineren. Afhankelijk van het soort melding kan er besloten worden dat iedereen binnen moet blijven en dat de BHV een ongewenste uittocht van mensen uit het gebouw moet voorkomen en dat deuren en ramen worden gesloten.


Oefening baart kunst


BHV'ers oefenen gedurende het jaar verschillende scenario's, een jaarlijkse ontruimingsoefening hoort daar bijvoorbeeld ook bij. Door te oefenen leer je hoe je adequaat moet handelen mocht er zich een noodsituatie voordoen. De overheid zendt twee keer per jaar een NL-Alert testbericht uit. Zo kunnen zij testen of het NL-Alert werkt en voor de BHV-ers is dat een mooi moment om zich af te vragen wat er moet gebeuren als er een écht NL-Alert binnenkomt.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page